Nieuwe Opleiding Manuele Geneeskunde
Wat heeft manuele geneeskunde te bieden aan de geneeskunde? Het bestuur van de SMG voelt zich geroepen het ‘vakgebied’ opnieuw en duidelijker te positioneren mede met het oog op de benoeming van een leerstoel Manuele Geneeskunde.
Manuele therapie en manuele geneeskunde richten zich op problemen in de spier/skelet keten van wervelkolom en extremiteiten. Bij de patiënt staat herstel van functionaliteit inclusief pijnvermindering voorop. Dit wordt thans grotendeels ingevuld door de manuele therapie die in Nederland een gevestigde en erkende positie heeft. Een belangrijke bijdrage aan dit herstel van functionaliteit en differentiaal diagnostiek kan geleverd worden door de manuele geneeskunde, vanuit een breed overzicht van invloeden van andere organen en orgaansystemen zoals zenuwstelsel en bloedsomloop, maar ook vanuit de kennis van beeldvormende technieken en invloeden van medicijnen. Om deze inhoudelijke meerwaarde van de manuele geneeskunde, waarop ook de eerdere SMG cursussen gericht waren, te behouden heeft de SMG besloten om in samenwerking met de SOMT en de VUB een nieuwe opleiding voor artsen te stimuleren.
Inmiddels zijn er voldoende bewijzen en goed gedocumenteerde onderzoeken, die aantonen dat manuele therapie werkzaam is. Het is dan ook vanzelfsprekend dat manuele therapie in de loop van de laatste 50 jaar zowel binnen de beroepsgroep van de fysiotherapie, alsook door de overheid en de verzekeraars volledig erkend is. Sterker nog, manuele therapie wordt als een ‘specialisme’ binnen de fysiotherapie gerespecteerd, en de SMG van Dr. Ir. Frits Philips heeft aan de ontwikkeling van de manuele therapie in Nederland een wezenlijke bijdrage geleverd.
Niettemin ontbreekt tot op heden nog een overtuigende verklaring voor de positieve effecten van de manuele therapie! Wat was en is de onderliggende oorzaak van het probleem, dat middels deze behandelingen verholpen werd en wordt? Ondanks alle suggesties bestaat hierop nog geen eensluidend antwoord.
Omdat de geneeskunde er niet altijd in slaagt het paradigma van Hippocrates: diagnose gevolgd door therapie, te doen plaatsvinden door gebrek aan kennis en diagnostiek, is zij wel gedwongen een functioneel paradigma toe te voegen en daarbij te streven naar spoedig herstel van functionaliteit, zoals we dat terugvinden in evidence based practice.
Wil de Manuele Geneeskunde ondersteunend kunnen zijn voor de Manuele Therapie, dan moet hij/zij op de hoogte zijn van diens gehele repertoire. De Manuele Geneeskunde ondersteunt de Manuele Therapie onder meer door een bredere blik op mogelijk interfererende ziekten of bijwerkingen van medicijnen. Daarbij zijn Manuele Geneeskunde en Manuele Therapie gelijkwaardige partners ten aanzien van de patiënt met evenwel elk een wat andere invalshoek en ervaring, en andere therapeutische mogelijkheden.
Naar onze overtuiging behoort de differentiaal diagnostiek, eerder dan de therapie, het handelsmerk van de MG-arts te zijn.
Het is om deze reden dat wij op zoek gegaan zijn naar een nieuwe opleiding, om deze doelstelling te behalen. We zijn blij deze gevonden te hebben in een samenwerkingsverband met de SOMT en de VUB. En het is deze uitdaging die wij in handen willen leggen van een hoogleraar Manuele Geneeskunde. Het ultieme resultaat kan en moet zijn, een vloeiende samenwerking tussen de geneeskunde en de manuele therapie, in de personen van de manueel geneeskundig ervaren arts en de manueel therapeut. Unieke samenwerking SOMT-SMG-VUB
Met het samenbrengen van de specifieke expertise van SOMT op het gebied van onderwijs voor fysiotherapeuten in de manuele functiediagnostiek en -behandeling (specifieke mobilisaties en manipulaties) van gewrichten van de wervelkolom en de extremiteiten, die van de SMG op ditzelfde gebied vanuit medisch perspectief (manuele geneeskunde, injectiediagnostiek en -therapie) en die van de VUB in relatie tot het wetenschappelijk onderzoek en onderwijs in (dissectie)anatomie en kinematica van gewrichten, is het mogelijk geworden om een opleiding te ontwikkelen die artsen opleidt tot een breed georiënteerd klinisch topexpert in de diagnostiek en behandeling van musculoskeletale aandoeningen, met de aanvullende titel Master of Science Manuele Therapie, met uitstroomrichting Manuele Geneeskunde. Gezien de hoge incidentie en prevalentie van deze musculoskeletale aandoeningen kunnen veel patiënten optimaal gaan profiteren van de expertise van deze nieuw opgeleide artsen binnen de huisartsgeneeskunde, de sportgeneeskunde, de revalidatiegeneeskunde, de pijnbestrijding en de bedrijfsgeneeskunde.
Wilt u inhoudelijk meer weten over deze opleiding, of wilt u zich aanmelden ?
Ga naar de website www.mastermanuelegeneeskunde.nl of bel naar secretariaat SMG tel. 0497- 555898 of stuur bericht naar email: secretariaatsmg@kpnmail.nl
|
Contact
| Laat een bericht achter |